Uuden lastensairaalan kulttuuriviikko
23.5.2025 kirjoittajalta Jouni Lounasmaa

Järjestimme Uuden lastensairaalan ensimmäisen kulttuuriviikon 19.-23.5.2025. Ohjelmassa oli sekä ammattilaisten esityksiä että omaehtoista kulttuuria: lastenlaulukonsertti, Sairaalaklovnien Kevät -show, Supermarsu-tarinoita ja Supermarsu-hahmon vierailu, silkkikukkakimppujen sidontaa ja kuvausseinä, Leikkipuisto Lorun Ystävysten luontoseikkailu, piirtämistä ja taiteilua tubettaja Nelli Orellin ja taiteilija Tiisien kanssa sekä tutustuminen sairaalan taideteoksiin taidekierroksella.
Viikon tarkoitus oli nostaa esiin taiteen ja kulttuurin merkitystä parantavan ympäristön ja hyvinvoinnin tekijänä. Tapahtuma oli suunnattu kaikenikäisille lapsille ja nuorille ja heidän perheilleen ja se tavoitti paljon kävijöitä ja tuotti iloisia ilmeitä ja hämmästyneitä kommentteja: “Siis onko tämä sairaala?”
Kulttuuriviikon järjestivät yhteistyössä Lastenklinikoiden Kummit, Helsinki Missio, Sairaala-klovnit, Ronald McDonald Lastentalosäätiö ja Uuden lastensairaalan tukisäätiö. Yhdessä edistämme perheen kokonaisvaltaista hyvinvointia, kun lapsi sairastaa.
Taide tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia
Taide tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sairaalassa. Se tarjoaa elämyksiä, merkityksiä ja nautintoja, jotka ovat yhteydessä hyvään terveyteen ja elämänlaatuun. Taide tarjoaa lapselle mahdollisuuden ilmaista itseään ja käsitellä tunteitaan turvallisesti vaikeassa tilanteessa. Taide voi myös vahvistaa lapsen identiteettiä, itsetuntoa ja toimijuutta vaikeassa elämäntilanteessa.
Taide edistää lastensairaalan parantavan ympäristön toteutumista monin tavoin:
- Taide voi vähentää lasten kokemaa stressiä, pelkoa ja ahdistusta sairaalassa.
- Taide voi edistää lasten paranemista ja kuntoutumista. Se tukee lapsen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä motivoi liikkumaan.
- Taide voi toimia kommunikaation välineenä ja tukea vuorovaikutusta lasten, perheiden ja henkilökunnan välillä.
- Taide tekee sairaalaympäristöstä viihtyisämmän ja kodikkaamman, mikä vähentää laitosmaisuutta.