Säätiön säännöt

 

Rekisteröity 01.12.2015
Sääntömuutos 02.01.2019

 

UUDEN LASTENSAIRAALAN TUKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT
1§ Nimi ja kotipaikka

Säätiön nimi on Stiftelsen Nya Barnsjukhusets Stöd sr, suomeksi Uuden Lastensairaalan Tukisäätiö sr, ja sen kotipaikka on Helsinki.

 

2 § Tarkoitus

Säätiön tarkoitus on edistää molemmilla kotimaisilla kielillä tapahtuvaa lastenlääketieteellistä tutkimusta, opetusta ja erikoistumista pediatriseen lääketieteeseen sekä näiden hyödyntämistä etupäässä rakennuttamalla ja ylläpitämällä tähän tarkoitukseen sopivia tiloja sekä edistämällä tutkimusta lastenlääketieteen yhteydessä.

 

3 § Tarkoituksen toteuttaminen

Säätiö toteuttaa tarkoitustaan varainkeruulla, josta saaduilla varoilla sekä vuokratuloilla ja muilla tuloilla joko suoraan tai kiinteistöyhtiön kautta ylläpidetään tarkoitetuissa tiloissa erikoissairaanhoitoa lapsille ja nuorille sekä yliopistoasteista tutkimuskäyttöä. Säätiö toteuttaa päämääräänsä myös antamalla lahjoituksia ja avustamalla lastenlääketieteen saralla tapahtuvaa tutkimusta ja koulutusta.

 

4 § Alkupääoma

Säätiön alkupääoma on 300.000,00 euroa. Säätiön varat on sijoitettava turvallisesti ja tuloa tuottavalla tavalla, ensi sijassa omistamalla lastensairaalana toimiva kiinteistö.

Säätiö voi ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja, hankkia vuokra- ja muita tuloja omistamastaan kiinteistöomaisuudesta sekä ylipäänsä kartuttaa omaisuuttaan.

 

5 § Säätiön hallinto

Säätiön päättävä toimielin on hallitus. Hallitus edustaa säätiötä ja hoitaa sen asioita.

Hallitus voi asettaa hallituksen alaisia valiokuntia ja muita pysyviä tai tilapäisiä komiteoita tai työryhmiä, sekä määrätä niiden kokoonpanosta ja tehtävistä.

Hallitus voi nimittää säätiölle asiamiehen ja solmia tämän kanssa toimeksiantosopimuksen. Asiamies voidaan hallituksen päätöksen mukaisesti nimittää toimeksiantoonsa pää- tai sivutoimisesti.  Asiamiehellä on läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa, mutta ei äänioikeutta hallituksen päätöksenteossa. Hallitus voi myös nimittää pää- tai sivutoimisia toimihenkilöitä sekä päättää heidän tehtävistään. Hallitus voi lisäksi nimittää säätiölle toimitusjohtajan.

 

6 § Hallitus

Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa hallitus, joka koostuu vähintään viidestä ja enintään yhdeksästä jäsenestä, jotka valitaan vuosikokouksessa kolmen vuoden toimikaudeksi kerrallaan. Mikäli hallituksen jäsen eroaa ennen kuin hänen toimikautensa on päättynyt, voidaan uusi hallituksen jäsen valita kyseisen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi. Hallituksen jäsenten valinnassa vuosikokouksen on noudatettava nimitysvaliokunnan ehdotusta edellyttäen, että ehdotus perustuu nimitysvaliokunnan yksimieliseen päätökseen. Vähintään yhden säätiön hallituksen jäsenen on edustettava asiantuntijuutta lastenlääketieteessä. Hallituksen toimikausi alkaa säätiön vuosikokouksen päätyttyä ja lakkaa sen vuosikokouksen päättyessä, joka pidetään kyseisen toimikauden loppuessa.

Säätiön perustajat nimittävät jäsenet ensimmäiseen hallitukseen. Toimikausi kahdella ensimmäisen hallituksen jäsenistä lakkaa vuonna 2014 pidettävän vuosikokouksen päättyessä, kahden jäsenen kohdalla toimikausi päättyy vuonna 2015 pidettävän vuosikokouksen päättyessä ja loppujen hallituksen jäsenten toimikausi lakkaa vuonna 2016 pidettävän vuosikokouksen päättyessä.

Hallituksen jäsenet voidaan valita uudelleen kaksi kertaa uudeksi kolmen vuoden toimiajaksi.

Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan ensimmäisessä kokouksessaan joka toimikaudeksi.

  

7 § Hallituksen kokoukset

Kutsu hallituksen kokoukseen on toimitettava kirjallisesti ja todistetusti jokaiselle hallituksen jäsenelle vähintään seitsemän päivää ennen kokousta. Muut viestit hallituksen jäsenille toimitetaan samalla tavalla. Hallitus päättää tarkemmin kutsun lähettämisestä.

Hallituksen kutsuu koolle hallituksen puheenjohtaja tai tämän estyessä hallituksen varapuheenjohtaja.

Hallitus on päätösvaltainen, kun paikalla on enemmän kuin puolet jäsenistä, joista yksi on hallituksen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.

Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, sikäli kuin nämä säännöt taikka pakottava laki eivät toisin määrää. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaalit arvalla, kuitenkin muissa asioissa tulee päätökseksi se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.

Hallituksen kokouksista on laadittava pöytäkirja, johon merkitään tehdyt päätökset ja tapahtuneet äänestykset. Pöytäkirjan allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja vähintään yksi kokouksessa siihen valittu jäsen.

 

8 § Hallituksen jäsenten palkkiot

Hallituksen jäsenille saadaan maksaa kohtuullinen kokouspalkkio ja kohtuullinen palkkio säätiön hyväksi tehdystä muusta työstä sekä kohtuullinen korvaus matkakustannuksista, jotka ovat syntyneet säätiön tarkoituksen mukaisen toiminnan yhteydessä.

 

9 § Valtuuskunta

Säätiöllä on valtuuskunta, joka koostuu vähintään 10 ja enintään 20 jäsenestä, jotka hallitus nimittää vuosikokouksessa yhdeksi toimikaudeksi kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Toimikausi puolelle valtuuskunnan jäsenistä lakkaa vuosittain säätiön vuosikokouksen päättyessä, mikäli jäsenten lukumäärä on parillinen. Mikäli valtuuskunnan jäsenten lukumäärä on pariton, lakkaa toimikausi parilliselta määrältä jäseniä, jotka ovat lähimpänä puolta kaikista jäsenistä joka parillinen vuosi, ja joka pariton vuosi parittomalta määrältä jäseniä, jotka ovat lähimpänä puolta kaikista jäsenistä. Hallitus nimittää valtuuskunnan ja sen puheenjohtajan. Hallitus on velvollinen noudattamaan nimitysvaliokunnan ehdotusta valtuuskunnan valinnassa edellyttäen, että nimitysvaliokunta on tehnyt päätöksensä yksimielisesti. Valtuuskunnan jäsenet voidaan valita uudelleen kolme kertaa.

Valtuuskunta toimii hallituksen neuvoa-antavana toimielimenä.

 

10 § Nimitysvaliokunta

Säätiöllä on nimitysvaliokunta, johon sekä valtuuskunta että hallitus kumpikin valitsevat kaksi jäsentä. Nimitysvaliokunnan toimikausi on kaksi vuotta ja se lakkaa vuosikokouksen päättyessä sinä vuonna, kun toimikausi loppuu. Nimitysvaliokunta tekee hallitukselle ehdotuksia uusista hallituksen jäsenistä ja uusista jäsenistä valtuuskunnassa niiden sijalle, joiden toimikausi on päättymässä.

 

11 § Vuosikokous

Hallitus kokoontuu vuosittain vuosikokoukseen, viimeistään kunkin vuoden huhtikuussa.

Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat

  • esitetään tilintarkastuskertomus sekä vahvistetaan toimintakertomus ja tilinpäätös edeltävältä tilikaudelta,
  • päätetään talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta kuluvalle tilikaudelle,
  • päätetään vastuuvapauden myöntämisestä valtuutetuille ja mahdollisille muille tilivelvollisille, mutta ei hallituksen jäsenille, sekä toimenpiteistä, jotka mahdollisesti aiheutuvat edellisen kalenterivuoden hallinnosta,
  • vahvistetaan kokouspalkkiot hallituksen jäsenille sekä tilintarkastajan palkkio,
  • päätetään hallituksen jäsenten lukumäärästä ja valitaan hallituksen jäsenet niiden tilalle, joiden toimikausi lakkaa,
  • päätetään valtuuskunnan jäsenten lukumäärästä ja valitaan valtuuskunnan jäsenet niiden tilalle, joiden toimikausi lakkaa,
  • valitaan nimitysvaliokunnan jäsenet, sekä
  • valitaan tilintarkastaja.

 

12 § Säätiön edustaminen

Säätiötä edustavat kaksi hallituksen jäsentä yhdessä.

Hallitus voi oikeuttaa säätiön toimihenkilön tai muun henkilön edustamaan säätiötä yhdessä hallituksen jäsenen tai muun henkilön kanssa, jonka hallitus on tähän valinnut.

 

13 § Tilikausi ja tilintarkastus

Säätiön tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös ja toimintakertomus kuluneelta tilikaudelta on annettava helmikuun loppuun mennessä tilintarkastajalle tarkastettavaksi. Tilintarkastajan on annettava tilintarkastuskertomuksensa maaliskuun loppuun mennessä.

Tilintarkastajaksi on valittava KHT-yhteisö.

 

14 § Vuosiselvitysten ja ilmoitusten tekeminen Patentti- ja rekisterihallitukselle

Oikeaksi todistetut jäljennökset tuloslaskelmasta ja taseesta liitteineen, tase-erittelyistä sekä toiminta- ja tilintarkastuskertomuksista on toimitettava Patentti- ja rekisterihallitukselle kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Hallituksen jäsenen ja säätiön edustamiseen oikeutettujen vaihtumisesta on viipymättä tehtävä ilmoitus Patentti- ja rekisterihallituksen säätiörekisteriin.

 

15 § Sääntöjen muuttaminen

Säätiön sääntöjä voidaan muuttaa, mikäli vähintään ¾ hallituksen kaikista jäsenistä kannattaa päätöstä ja edellyttäen lisäksi, että sääntömuutokselle saadaan voimassa olevan lainsäädännön mahdollisesti edellyttämä vahvistus.

 

16 § Säätiön purkautuminen

Säätiön purkautumisesta päätetään samassa järjestyksessä kuin 15 §:ssä mainitusta sääntöjen muuttamisesta. Tässä tapauksessa käytetään säätiön varat säätiön hallituksen päättämällä tavalla 2 §:ssä mainitun tarkoituksen toteuttamiseksi. Säätiön varat voidaan siten luovuttaa yleishyödylliselle yhteisölle, jonka vastuulla on erikoissairaanhoitopalveluiden tuottaminen lapsille ja nuorille Uudessa Lastensairaalassa sekä lääketieteelliselle tutkimukselle.

 

17 § Säätiölaki

Mikäli asiasta ei muuta näissä säännöissä muuta säädetä, sovelletaan kulloinkin voimassa olevan säätiölain säännöksiä.